Lunsj på Nilsgardstunet i Stordal. Entreprenørskapselevene Niklas (bakerst t.v.), Elida, Merete, Markus og kokken Steffen (fremme t.v.) På Torebuda i Eidsdal. Kolonialhandler Tore Ytterdal (93 år gammel) bak disken. Vi ble invitert på kaffe hos moren til Steffen i hans barndomshjem i Eidsdal. Foredrag om entreprenørskap og ungdomsbedrifta Glutenfri UB på Eidsdal skule. På fergekaia i Eidsdal
0 Comments
For å utnytte litt av den oppmerksomheten som har blitt skapt rundt Glutenfri UB, Stranda vgs og bruken av ungdomsbedrift i den videregående skolen, så legger entreprenørskapselevene i Glutenfri UB i neste uke ut på en liten miniturné før ungdomsbedriften skal legges ned i begynnelsen av juni. En ungdomsbedrift kan etter reglene kun eksistere i ett skoleår.
I dag besøkte de 9. klassingene ved Stranda ungdomsskule. På bildet ovenfor er daglig leder, Merete Vike Grønningsæter, i ferd med å vise elevene bilder fra hele prosessen; fra starten i oktober i fjor og frem til NM i slutten av april i år. I neste uke er det Eidsdal barne- og ungdomsskule, Stordal skule, samt 10. klassingene til Stranda ungdomsskule som står for tur. Siste bakedag for Glutenfri UB er kommende onsdag. På tirsdag vanket det marsipankake i kantina på Stranda vgs. Jeg brukte litt av helgen på å evaluere litt det som skjedde på Lillestrøm. Rett og slett hva vi gjorde bra og det som vi kunne ha gjort bedre. Målet før avreise var medalje i Gastronomiprisen, mens drømmen var å vinne nettopp denne kategorien. Alt annet fikk komme som en bonus. Etter førsteplassen i "Beste forretningsplan" på onsdag kveld, så hevet nok samtlige av oss målet for Gastronomiprisen, som ble delt ut på torsdag ettermiddag, til gull. Da andreplassen i Gastronomiprisen ble lest opp, ble det nesten et lite antiklimaks for flere av elevene i Glutenfri UB. De hadde jo forberedt seg på nok et gull. Men det skal sies, den skuffelsen la seg fort. Gull og sølv i NM er jo formidabelt! Ingen fikk lov til å deppe over det. Min egen konklusjon ble som følger: Glutenfri UB gjorde det nesten optimalt utifra de forutsetningene som de hadde på Norges Varemesse. De svarte veldig godt for seg da de forskjellige jurymedlemmene besøkte standen og har aldri før laget så gode hvitløksbaguetter. Wenche Andersen fra TV2 sa at det var den beste glutenfrie maten hun noen gang hadde smakt. Selve utstillingen var jeg også meget fornøyd med. Jeg tror at følgende faktum ble avgjørende for at Smartfood UB fra Karmsund videregående skole i Rogaland ble vinneren av Gastronomiprisen: "Råvarene er økologiske og hentes direkte fra gårder i lokalområdet". I tillegg så påpekte juryen også at "emballasjen er delikat og gjennomtenkt". Og på akkurat de to punktene så manglet vi nok det lille ekstra for at det skulle bikke vår vei. Som jeg har sagt tidligere, så ble det en verdig vinner. De fortjente seieren. På torsdag ble sju av elevene intervjuet av lokalavisen Sunnmøringen. Glutenfri UB har nå to gjenværende produksjonsdager før de må legge ned ungdomsbedriften. Den første blir onsdag 20. mai. Så hva skjer til neste år på Stranda vgs? Jo da, der kommer et nytt og innovativt glutenfritt konsept, da med mer fokus på næringsinnhold, samt flere tverrfaglige samarbeidsbedrifter. Målet er da fire nye ungdomsbedrifter fra mine to klasser. I Sykkylven er det ikke helt avklart hvilken klasse jeg skal undervise til neste år. Om jeg skal følge dagens elever til 3. året, via Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2, som det kanskje ligger an til, så har de fleste allerede vært i ungdomsbedrift (hele 20 av 27 elever startet ungdomsbedrift i år). Så der blir det mest fokus på neste års skriftlige eksamen, samt mye besøk og caser fra lokalt nærings- og kulturliv. Så sant ingen vil kjøre i gang en runde til med ungdomsbedrift etter en lang og god sommerferie :-) Det som uansett er helt sikkert er at jeg fortsatt kommer til å pendle mellom Sykkylven og Stranda, og kan fortsatt nyte slike vakre kontraster i den ville og vakre Sunnmørsnaturen på veien til og fra jobb: Grønne marker og snøkledde fjell i Velledalen, på veien fra Stranda til Sykkylven. Ukens mest positive nyhet var at det statlige Selskapet for industrivekst SF (Siva) nå skal bruke 40-50 millioner kroner på å kjøpe Brunstad sin gamle fabrikk på Stranda, tilrettelegge denne for kjøttproduksjon, og leie den ut til Tind Spekevarer AS. For en fantastisk og brilliant ide! Snakk om en bærekraftig distriktsutvikling fra en statseid aktør! Tind nærmer seg nå 100 millioner i omsetning og er en matprodusent i stor vekst. Siva er hjertelig velkommen til å gjøre det samme med Hjellegjerdebygget i Sykkylven, som er til salgs for rundt halvparten av den prisen. Men den fabrikken er fem ganger større (25 000 kvm). Men nå mangler vel også Sykkylven relevante industriaktører som er i en like kraftig vekstfase som Tind. Men om den dagen kommer, så kan et slikt scenario være et alternativ. Bygget kan jo seksjoneres opp til flere bruksområder. Hjellegjerdebygget i Sykkylven
Ha en strålende frigjøringsdag! Avslutningen på UB-året 2014-2015 ga en andreplass for Glutenfri UB under utdelingen av Gastronomiprisen på NM for ungdomsbedrifters andre og siste dag på Lillestrøm. Og de så ut til å trives i rampelyset: Her blir Elida og Merete intervjuet av Christian Strand fra NRK. Og her er juryen for Gastronomiprisen på plass ved standen, ledet av Wenche Andersen fra TV2. Glutenfri UB sin sjefskokk, Steffen Ytredal, imponerte såpass at han faktisk ble invitert av Wenche til å bli med på God Morgen Norge for å bake glutenfri mat. Juryens begrunnelse for 2. plassen var som følger: "Det er en stadig økende etterspørsel etter gode, glutenfrie produkter. Juryen er imponert over den høye kvaliteten på de glutenfrie produktene som bedriften produserer. Vi vil spesielt fremheve brødvarene, som var av eksepsjonelt høy kvalitet. Bedriften presenterer produktene på en svært god måte." Her er video fra prisutdelingen (via lokalavisen Sunnmøringen): Og her er litt flere bilder av Glutenfri UB under NM for ungdomsbedrifter 2015: Her blir de 10 finalistene til "Beste forretningsplan" vist på storskjermen. ...men det var altså denne gjengen som stakk av med førsteplassen :-) ...så over på dag 2 av NM. Her er de fire ungdomsbedriftene fra Møre og Romsdal samlet. ...og her er Smartfood UB fra Karmsund vgs i Rogaland som stakk av med seieren i Gastronomi. En verdig absolutt verdig vinner som vi kan lære mye av. De var også i finalen i "Beste forretningsplan", men her var det altså Glutenfri UB som gikk av med seieren. ...så var vi over på den siste prisutdelingen. Her er konkurrentene til Gastronomiprisen. Så ble det nok en pris til Glutenfri UB; 2. plass i Gastronomi. Fra den dagen den lånte gasspakkemaskinen til Tind Spekevarer trillet inn på skolens parkeringsplass (14. oktober) og frem de åtte elevene ruslet av NM-scena tok det fem og en halv måned. Fem og en halv måned med både glede og frustrasjoner, men som kuliminerte med en fantastisk mestringsfølelse i form av både gull og sølv i NM.
Og med det så var UB-året 2014-2015 over :-) |
The teacherI denne bloggen vil entreprenørskapslærer Ole Hjellegjerde sporadisk fortelle fra sin hverdag som lærer ved Stranda vidaregåande skule på Sunnmøre. Formålet er å gi innsikt i hvor spennende og kreativt læreryrket faktisk kan være. Archives
December 2020
Categories |