Idéen
Som entreprenørskapslærer elsker jeg å bidra til å utvikle nye idéer, produkter og tjenester, gjerne på en metodisk, systematisk og dokumenterbar måte. I starten av sommeren har jeg rettet blikket mot meg selv; prosjektet mitt har vært å finne på en ny og effektiv diett for menn og kvinner over 40 år.
Varighet og mål
Tidsperspektivet var en måned, fra 18. mai til 18. juni, og målet var å komme ned på en vekt som tilsvarer en BMI på under 25, fra et utgangspunkt som for min del var 9 kg over dette målet (92 kg). To av bildene ovenfor er tatt like etter joggeturer før diettperioden, men de viser hvor rund jeg var i ansiktet på tross av mange "corona-joggeturer". Det er nesten litt skremmende å se forskjellen.
Virkemidler
De fem viktigste virkemidlene har vært kosthold, jogging og et ubegrenset inntak av kaffi, te og vann (med og uten kullsyre). Jeg har stort sett også holdt meg unna brødskiver og annen brødmat, samt potetgull, sjokolade og annen snacks. Brus drikker jeg ikke, så det har ikke vært noe savn for min del.
Forutsetning
Det aller første som må skje i en slik prosess er å venne kroppen til et mindre matinntak. Det er også en fordel om man venner til kroppen et relativt rutinemessig inntak, med tre måltider: Frokost, lunsj og middag. Etter noen dager så et døgninntak slik ut:
Hva er så en riktig porsjon med middag? Her er fire eksempler:
Av "snacks" så har jeg sverget til saftiser. Også denne Nude-varianten med mango:

I forhold til trening så har jeg jogget en mil (10 km) med jevne mellomrom gjennom hele Korona-tiden, men uten å ha justert kostholdet. Dermed har vekta holdt seg over 90 kg gjennom hele den perioden, på tross av hele 19 joggeturer mellom 16. mars og 17. mai. Jeg har gått på vekta etter hver joggetur og dokumentert dette (bildet under):
Det ble totalt 12 joggeturer i diettperioden, og i snitt så har jeg gått ned i underkant av 300 gram per døgn. Mitt utgangspunkt var å ta en joggetur på 10 km hver onsdag, fredag og søndag. Uten disse joggeøktene med såpass distanse så hadde jeg utvilsomt ikke gått ned i vekt så hurtig. Distansen kan høres litt lang ut, men det er spesielt forbrenningen fra den sjette kilometeren og frem til den tiende som virkelig "brenner" mest. Etter hvert som formen har blitt bedre har jeg også "dradd på" med litt ekstra tempo på de siste kilometerne. Bildene under viser altså min vekt hver morgen gjennom de første 15 og de siste 15 morgenene av diettperioden. Noen dager går man litt opp igjen, men snittet tas ned på grunn av disse joggeturene:
Om motivasjonen er på plass så klarer man å leve slik i en måneds tid, men ikke spesielt mye lenger. 9,5 kilo eller 10% av kroppsvekten kan høres mye ut på kun en måned, og for å nå et slikt resultat er du nok i tillegg også avhengig av å avstå fra alkohol i denne perioden.
En fremtidig normalisering av matinntaket
Den aller viktigste utfordringen bli å holde vektnivået etter denne perioden. Å "normalisere" matinntaket på en fornuftig måte, med tidvise utskeielser, uten å gå opp igjen til det forrige normalnivået på rundt 90 kg.
Om jeg er i stand til å holde meg rundt denne vekten vil tiden vise :-)
Primærmålgruppe for denne 4-ukers-dietten
Folk over 40 som er i stand til å løpe en mil i strekk. Tempoet har ikke all verden å si, det er antall kilometer som gjelder. Opplegget er nok mest egnet for personer som har vært vant med trening da de var yngre og ønsker å komme seg i form igjen.
ENGLISH:
This weight reduction project started on May 18th, when I decided to attempt to reach a BMI (Body Mass Index) below 25 in a month. In order to do so, I had to loose 9 kilos; from my current 203 ibs to 183 ibs). I was going to do so by adjusting my diet and by running 10 km (10 936 yards) three times a week. I have actually been frequently running this distance during the "Corona period", but have not adjusted my diet. The top two photos is of me after a run during that period, always weighing above 90 kilos (200 ibs). The two photos below is of me during the final days of this diet.
The different photos above show what I actually ate during the diet. For breakfast, I always had crispbread with mackerel (fish) in tomato sauce (which is very common in Norway). For lunch, I often had a salat or different types of crispbread, and for dinner I normally had what the rest of the family had, but in significantly smaller portions that I normally eat. In order to avoid being hungry all the time, I have had large amounts of coffee, tea and sparkling water during the day.
My biggest challenge now is to keep my weight at a reasonable level (preferably below 85 kilos). I have lost 10% of my body weight in one month, and I am not going to lie; it feels GREAT!.