Stranda vgs sine fremtidsutsikter ble fremstilt i overkant negativt i en artikkel i regionsavisen Sunnmørsposten 3. september. Omtrent alle jeg møtte i etterkant trodde at skolen vår skulle legges ned. Derfor kunne det ikke stå uimotsagt. Klikk på linken under bildet om du ikke klarer å lese teksten på selve bildet. Kronikken kom også med i Sunnmørsposten sin nettutgave. Takk til ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg og debatt-teamet i Sunnmørsposten som slapp meg til med et såpass langt innlegg. Men for å sitere Mark Twain: Ryktet om vår død er betydelig overdrevet.
Kronikk fra Sunnmørsposten 29. sept. 2016 Stranda vgs sine fremtidsutsikter ble fremstilt i overkant negativt i en artikkel i regionsavisen Sunnmørsposten 3. september. Omtrent alle jeg møtte i etterkant trodde at skolen vår skulle legges ned. Derfor kunne det ikke stå uimotsagt. Klikk på linken under bildet om du ikke klarer å lese teksten på selve bildet. Kronikken kom også med i Sunnmørsposten sin nettutgave. Takk til ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg og debatt-teamet i Sunnmørsposten som slapp meg til med et såpass langt innlegg. Men for å sitere Mark Twain: Ryktet om vår død er betydelig overdrevet. Ungdomsbedriftene er i gang med bygging av stand til deres lanseringsfest 16. desember. Sunnmøres mest energiske entertainer, Maria Holand Tøsse, er booket inn som artist/konferansier til denne festen. Jo da, det er dama som har blitt sett 32 millioner ganger på YouTube, da hun og faren overrasket ektemannen under sin egen vielse :-) Bord og stoler i skolens kantine ble for øvrig designet av ungdomsbedriften Interiørdesign UB i 2013-14. Fra fjorårets lanseringsfest.
0 Comments
NO: Denne bloggen er nå et par måneder inne i sitt tredje år og på lørdag så nådde den en aldri så liten milepæl: 10 000 unike besøkende i løpet av et år. Nesten en fjerdedel av disse har besøkt TheTeacher.no i løpet av den siste måneden. Gjennom begge de to foregående skoleårene har vi fulgt ungdomsbedrifter fra de starter opp i slutten av august måned til de har stått på podiet under NM for ungdomsbedrifter i slutten av april. EN: This blog has entered its third year of existence, and on saturday it reached a pleasant milestone: 10 000 unique visitors in one year. Almost a quarter of these have visited Theteacher.no within the last month. During both previous school years we have been able to follow Student Enterprises from their start-up in august until they have received Top 3 awards at The National Championship for Student Enterprises at the end of april. 2014-15: Glutenfri UB 2015-16: Brød-rett-hjem UB
NO: Og hvordan går det så med årets ungdomsbedrifter ved Stranda vgs? Følg med på TheTeacher.no. EN: Stay tuned on TheTeacher.no to follow this year's Student Enterprises at Stranda High School. NO:
Alle ungdomsbedrifter i Norge blir oppfordret å knytte til seg en mentor, fortrinnsvis med god kompetanse innenfor det fagfeltet som man opererer i. Ungdomsbedriften Smelt i hjertet UB har nå fått på plass sin: Bengt Dahlberg fra Geiranger Sjokolade. EN: All Student Enterprises in Norway are encouraged to appoint a mentor for their company, preferably a professional with a high level of relevant expertise. The Student Enterprise "Smelt i hjertet", who will develop and produce healthier chocolate than you will normally find in a grocery store, has found theirs: Bengt Dahlberg from Geiranger Sjokolade NO: "Det handler om å føle at man lever livet sitt fullt ut, ikke begrenser seg, henger på overflaten, men å tørre å kjenne at det river i hjertet" Sondre Justad EN: "Don't try to follow trends. Create them" Simon Zingerman, Stories of the Brave and Foolish (2012) NO: Det er ikke alt som lar seg oversette fra norsk til engelsk. Så i dag ble det to ulike ordtak. Et fra den norske musikeren Sondre Justad og et fra forfatter Simon Zingerman. Og jeg refererer faktisk til entreprenørskap og mine elever i ENT2 (3. klasse på videregående), der jeg aldri før har stilt så høye krav til ungdomsbedriftene som det jeg gjør i år. Det har naturligvis en forklaring. Ungdomsbedriftene ved Stranda vgs har aldri hatt bedre forutsetninger til å oppnå suksess enn hva de har i år. Det begynner å nærme seg en kvalitet der det som til syvende og sist blir sluttproduktene kan bidra til å heve nivået på enkelte deler av det lokale næringslivet. Og da river det i hjertet på en kommende førtiåring. Utfordringen min bli å få det til å rive i hjertet på en 18-åring. Og da kan vi liksågodt dra på med forfatteren Simon Zingerman ;-) I år skal også kokkene få være med på mer enn selve produktutviklingen. EN: The quote from Simon Zingerman was meant for this year's senior Entrepreneurship students. I have never before set the bar as high as this year when it comes to the product innovation process. The quality of what eventually will become their respective end products is impressively high, and will hopefully contribute to raise the product quality for a few local businesses. This is extremely exciting for a teacher who's turning 40 within a month's time. My biggest challenge is to transfer this excitement onto the students, which brings me to Mr. Zingerman. This year the Chef Students (photo below) will be involved in more than just the product development in the school kitchen. NO: MANGE KOKKER, LITE SØL I år får også elevene på Restaurant- og matfag ved Stranda vgs egen undervisning i Entreprenørskap- og bedriftsutvikling, to timer i uka. Åtte av disse elevene er involvert i tverrfaglige ungdomsbedrifter sammen med ENT2-elever. Hensikten med dette tilbudet er å involvere kokkene enda mer i det som i skjer utenfor produktutviklingen og produksjonen på kjøkkenet. EN: GOOD THINGS COMES TO THOSE WHO BAKE This year the Chef Students at Stranda High School will receive Entrepreneurship lectures every week. Eight students are involved in interdiciplinary Student Enterprises with Entrepreneurship students. The purpose of these lectures is to give the Chefs more insight into the business aspect of these Student Enterprises. NO: SUNN SJOKOLADE Ved å redusere andelen av mettet fett og erstatte den med sunnere fettsyrer av vegetabilske planter, og i tillegg erstatte sukker med naturlig fruktsukker, kan man utrette et aldri så lite sjokolademirakel. Hva så med markedet? Jo, ALLE elsker jo sjokolade. I alle fall om ungdomsbedriften klarer å gjøre den enda sunnere enn den er i dag, og i tillegg beholde den gode smaken. EN: HEALTHIER CHOCOLATE, ANYONE? By reducing the amount of saturated fat and replacing it with healthier fatty acids of vegetable plants, in addition to replacing sugar with natural fruit sugar, you can accomplish a chocolate miracle :-) EVERYBODY loves chocolate. Imagine if our students are able to make chocolatey goodness healthier, without loosing that fantastic chocolate flavor that we all love. NO: MARKEDSUNDERSØKELSE Hvordan kan man innovere det litt trauste norske smoothie-markedet? Det får dere forhåpentligvis svaret på innen et par måneders tid ;-) EN: MARKET RESEARCH How do you innovate the boring Norwegian Smoothie market? Well, hopefully we'll let you know within a couple of months ;-) NO: Farfaren min, Ingvald Hjellegjerde, døde i natt, 96 år gammel, knapt en uke før han hadde fylt 97 år. Han ble født 19.09.1919 og var en av tre brødre som reiste en liten industribygning i fjærsteinene nedom Fauske i Sykkylven i 1946, året etter at krigen var slutt. Det som en dag skulle bli til 25 000 kvadratmeter med bygningsmasse, og hvor over 300 mennesker på et tidspunkt hadde sitt daglige virke. De to brødrene, Otto og Mindor, hadde startet kjellerbedrift sammen med faren, Ole Johan, allerede i 1941. Da kjøpte de alt treverk fra underleverandører. Nå som de skulle starte fabrikk, gikk faren ut og Ingvald kom inn slik at Hjellegjerdes Lenestolfabrikk kunne starte opp en egen trevareavdeling. Det har blitt meg fortalt i ettertid at faren brukte litt tid på å overtale Ingvald til å satse på en egen business sammen med brødrene. Ingvald kom da rett fra produksjonsavdelingen til en av de andre møbelfabrikkene i bygda, og drev primært med overflatebehandling av treverk. Men etter en stund var inndelingen på plass: Otto var disponent og ansvarlig for alt salg, Mindor tok seg av økonomien, mens Ingvald hadde ansvaret for produksjonen. EN: My grandfather, Ingvald Hjellegjerde, died this morning, 96 years old, about a week before he would have turned 97. He was born on Sept. 9th in 1919, and was one of three brothers who put up a factory building by the fjord in Sykkylven in 1946, one year after the end of the war (WWII). A building that one day would expand to 25 000 square meters, and become the workplace for more than 300 employees. Ingvald's brothers, Otto and Mindor, had, along with their father, Ole Johan, started producing furniture in Otto's basement in 1941. Back then they bought all wooden parts from subcontractors, and since they now were setting up a factory, they brought Ingvald into the company to run all wood-related operations. He hesitated for a while, and I have been told that my great grandfather had to use some time to convince Ingvald that going into business with his two brothers was the right thing to do. He then came from a steady job at one of the other furniture producers in Sykkylven. But after a while they had figured out how to share the responsibilities between them: Otto became CEO and the Head of Sales, Mindor became their Financial Officer, and Ingvald the company's Head of Production. NO: Ingvald giftet seg med min farmor, Kari Vadset, i juni 1944. De fikk tre barn: Liv, Elna og Ole Kristian. Sistnevnte er min far. EN: Ingvald married my grandmother, Kari Vadset, in June 1944. They were blessed with three children: Liv, Elna and Ole Kristian. The latter being my father. NO: Ved siden av fabrikken, drev Ingvald også med gårdsdrift. Her er undertegnede og farfar sammen med ett av lammene på gården i 1978. EN: In addition to running a factory, Ingvald also had a small farm. Here is my grandfather and Yours Truely in 1978. NO: Her er et bilde fra midten av 80-tallet, av farfar og min søster, Maria. EN: This photo from the mid-80s is of my grandfather and my sister, Maria. NO: Dette bildet av Ingvald, Kari, Otto, Henny og Mindor ble tatt i 1997, året før Otto døde. EN: This photo was taken in 1997, the year before Otto passed away. From left: Ingvald, Kari, Otto, Henny (Otto's wife) and Mindor. NO: Dette bildet av Ingvald er tatt på slutten av 90-tallet, i Hjellegjerde-konsernet sitt showroom på fabrikken i Sykkylven. EN: This image of Ingvald is from the late 90s, and taken at The Hjellegjerde factory showroom in Sykkylven. NO: Også fra slutten av 90-tallet, fra Hjellegjerde-konsernet sitt styrerom. EN: Also a photo from the late 90s, from the Hjellegjerde Corp. board room. NO:
Og til slutt: Ingvald med sitt oldebarn og undertegnedes eldste datter, Natalie, i desember 2003. EN: Finally, Ingvald with one of his great grandchilden; my oldest daughter, Natalie, in december 2003. NO: Tre uker inn i det nye skoleåret, og jeg har med hånda på hjertet aldri vært mer imponert over entusiasmen til en elevgruppe enn det jeg er i år. Fire ungdomsbedrifter er i full gang og jobber nå frem mot høstens store begivenhet for entreprenørskapselevene ved Stranda vgs: Den store lanseringsfesten for ungdomsbedriftene i skolens egen kantine, fredag 16. desember. Da inviterer vi 100 gjester; foreldre, søsken, lokalpolitikere, fylkespolitikere og, av og til, stortingspolitikere, til middag og "mini-messe", der årets ungdomsbedrifter presenterer seg for første gang (se bilde under den oversatte teksten). EN: While US high school students started the 2016-17 school year this week, Norwegian students are already three weeks into the Fall semester. And I have hands down never been more impressed by the enthusiasm that a group of students have shown this early in the semester. Four Student Enterprises are working full speed ahead towards the big event at the end of the semester: Our Student Enterprise Launch Party at Stranda High School on December 16th. We then invite 100 guests; parents, siblings, local politicians, county politicians, and even national politicians, for dinner and a "mini fair" where the Student Enterprises get the chance to introduce themselves and their concept for the very first time. NO: To av de fire ungdomsbedriftene er tverrfaglige, der vi samarbeider med kokkene i Restaurant- og matfag 2. Det har vi også gjort med stor suksess de siste to årene, der Stranda vgs har vært Topp 3 i landet innenfor både Gastronomi og for Beste forretningsplan. Den tradisjonen har vi som mål å videreføre. Vi har i år også satt oss et nytt mål for de produktene som blir utviklet; nemlig at de blir videreført i det lokale næringslivet også etter at ungdomsbedriften blir lagt ned ved skoleårets slutt. EN: Two out of four Student Enterprises are interdiciplinary, where my entrepreneurship students cooperate with the Chef students at our school. We have had great success with this particular cooperation for the past two years, since we have clinched multiple Top 3 awards, for "Gastronomy" and "Best Business Plan", at The National Championship for Student Enterprises. Our goal is to continue this award-winning tradition of ours and also try to develop products that will live beyond Its respective Student Enterprise (these enterprises are only allowed to exist for a full school year before they are terminated). NO: En av årets ungdomsbedrifter har som mål å gjøre noe av den sjokoladen de fleste av oss trykker i oss på en ukentlig basis enda litt sunnere. Dette blir utvilsomt en av årets mest besøkte stander under Fylkesmessa i mars ;-) EN: One of this year's Student Enterprises aims to innovate healthy chocolate confectionery. Their sweet product will for sure attract a lot of people to their Stand during The County Championship in March :-) NO: Den andre tverrfaglige ungdomsbedriften har vendt blikket mot "jordbærbygda" Valldal. I samarbeid med Valldal Grønt; et selskap eid av bærprodusentene i og rundt Valldal, har de som mål å utvikle et fantastisk produkt som forhåpentligvis blir å finne i butikkhyllene på nyåret. EN: The other interdiciplinary Student Enterprise is going to develop a healthy high-end product made from local strawberries and raspberries. NO: En av fordelene med å vinne nasjonale priser for entreprenørskap er at man da av og til blir kontaktet av lokalt næringsliv som ønsker at en ungdomsbedrift utvikler et produkt eller konsept for dem. I år skal en gruppe fra ENT1 utvikle et spennende markedskonsept for Stranda Energi; den lokale kraftleverandøren med en årlig omsetning på 80 millioner kroner. EN: One of the advantages of winning national Entrepreneurship awards is that you sometimes are contacted by local companies who has an assignment or challenge they want you to solve for them. This year one of the Student Enterprises will develop a marketing concept for the local energy company Stranda Energi ($10 million in annual revenue). NO:
Det fjerde og siste prosjektgruppen er i gang med et to-årig programmeringsprosjekt, som først til neste år vil bli en formell ungdomsbedrift. De vil likevel presentere smakebiter av prosjektet fra egen stand under Lanseringsfesten i desember. EN: The fourth and final Project Group has started on a two-year programming project, but they will wait until next year to register as a formal Student Enterprise. They will still present elements of their project during the Launch Party on December 16th. NO:
Denne karen er en av verdens fremste nålevende lingvister, og selv om jeg helt sikkert var innom hans teorier for 18-19 år siden, da jeg studerte både fonetikk og lingvistikk og engelsk mellomfag ved Universitetet i Bergen, så var det først etter PPU-studiene ved Høgskulen i Volda i 2012-14 at navnet Chomsky tok plass i min langtidshukommelse. I januar måned dukket han opp i nyhetsbildet, etter noen krasse uttalelser rundt retningen man nå ser i amerikansk politikk, spesielt med hensyn til utenrikspolitikken. EN: This guy, Noam Chomsky, is often referred to as "the father of modern linguistics". Even though he was on my syllabus at college, since I actually studied Phonetics and Linguistics before my English studies at the University of Bergen, he was not introduced to my long term memory until I got my Post Graduate Diploma in Education in 2012-14. In january he popped up in the news, even here in Norway, as he was criticizing the current direction of The US foreign policy. NO: Det viser seg nemlig at Chomsky, som fyller 88 år i desember og har vært professor ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) i hele 61 år, både er forsker, forfatter, filosof og politisk aktivist. Mannen har vært en av de mest fremtredende samfunnskritikerne i amerikansk politikk helt siden Vietnamkrigen. I fjor lanserte tre amerikanske filmskapere filmen "Requiem For The American Dream" som er en dokumentarfilm der Noam Chomsky, filmet gjennom tre år, forklarer både forløpet til og konsekvensene av at der er en bevisst konsentrasjon av rikdom og makt i hendene på noen få utvalgte i USA. EN: In fact, Chomsky, who turns 88 in december and has been a Professor at MIT for 61 years is, in addition to a reknown linguist, also a cognitive scientist, a philosopher, an author and a political activist. This man has been a leading critic of US foreign policy and neoliberalism since The Vietnam War. Last year three US filmmakers launched the documentary "Requiem For The American Dream", where they interviewed Chomsky over a time span of three years on what he believes to be the defining characteristic of our time: The deliberate concentration of wealth and power in the hands of a select few. NO: I år er jeg også tilbake som språklærer ved Stranda vgs. Det blir første gang på tre år at jeg underviser i programfaget Internasjonal engelsk. I tillegg til de definerte kompetansemålene fra Utdanningsdirektoratet, som går på språk og språklæring, kommunikasjon, samt kultur, samfunn og litteratur, så har jeg et soleklart mål om å heve den språklige kompetansen til hver enkelt av mine 16 elever i løpet av skoleåret. Med andre ord: Hver elev skal bli flinkere å uttrykke seg, både rent språklig og strukturmessig, i juni 2017 i forhold til status quo. Det er målet! I den første skriftlige oppgaven de fikk ga jeg derfor tilbakemelding på fire parametre: språklig flyt, grammatikk, rettskriving og struktur. Og for å evaluere hver enkelt elev sin nåværende forståelse og analytiske evne kjørte jeg altså på med Chomsky og hans "Requiem For The American Dream", hvor elevene skulle gi meg et sammendrag på cirka en side. Med utgangspunkt i disse seks parametrene fikk hver enkelt elev beskjed om hva vi to i fellesskap skulle jobbe litt ekstra med gjennom året for at nettopp han eller hun skal klare å heve sitt engelskspråklige kompetansenivå. EN: This year I am also an English teacher at Stranda High School. For the first time in three years I will be teaching a class in International English. In addition to the defined Competence Criteria for this class, my personal goal is to develop a broader language competence within the english language for each of my 16 students throughout this school year. In other words: My goal is that each individual student will improve their linguistic and structural competence of english. For their first assignment, I gave individual feedback on four different parameters: Flow of language, grammar, spelling and structure. In order to evaluate each and everyone's current understanding and analytical skills, they were also told to give a one-page summary on the Chomsky documentary "Requiem For The American Dream". On the basis of these six parameters I gave each student feedback on which parts of their current english competence we had to work on this year in order to "raise the bar". I will let you know how that worked out in June 2017 ;-) |
The teacherI denne bloggen vil entreprenørskapslærer Ole Hjellegjerde sporadisk fortelle fra sin hverdag som lærer ved Stranda vidaregåande skule på Sunnmøre. Formålet er å gi innsikt i hvor spennende og kreativt læreryrket faktisk kan være. Archives
December 2020
Categories |