"Det handler om å føle at man lever livet sitt fullt ut, ikke begrenser seg, henger på overflaten, men å tørre å kjenne at det river i hjertet"
Sondre Justad
EN:
"Don't try to follow trends. Create them"
Simon Zingerman,
Stories of the Brave and Foolish (2012)
NO:
Det er ikke alt som lar seg oversette fra norsk til engelsk. Så i dag ble det to ulike ordtak. Et fra den norske musikeren Sondre Justad og et fra forfatter Simon Zingerman. Og jeg refererer faktisk til entreprenørskap og mine elever i ENT2 (3. klasse på videregående), der jeg aldri før har stilt så høye krav til ungdomsbedriftene som det jeg gjør i år.
Det har naturligvis en forklaring. Ungdomsbedriftene ved Stranda vgs har aldri hatt bedre forutsetninger til å oppnå suksess enn hva de har i år. Det begynner å nærme seg en kvalitet der det som til syvende og sist blir sluttproduktene kan bidra til å heve nivået på enkelte deler av det lokale næringslivet. Og da river det i hjertet på en kommende førtiåring. Utfordringen min bli å få det til å rive i hjertet på en 18-åring. Og da kan vi liksågodt dra på med forfatteren Simon Zingerman ;-) I år skal også kokkene få være med på mer enn selve produktutviklingen.
EN:
The quote from Simon Zingerman was meant for this year's senior Entrepreneurship students. I have never before set the bar as high as this year when it comes to the product innovation process. The quality of what eventually will become their respective end products is impressively high, and will hopefully contribute to raise the product quality for a few local businesses. This is extremely exciting for a teacher who's turning 40 within a month's time. My biggest challenge is to transfer this excitement onto the students, which brings me to Mr. Zingerman. This year the Chef Students (photo below) will be involved in more than just the product development in the school kitchen.
MANGE KOKKER, LITE SØL
I år får også elevene på Restaurant- og matfag ved Stranda vgs egen undervisning i Entreprenørskap- og bedriftsutvikling, to timer i uka. Åtte av disse elevene er involvert i tverrfaglige ungdomsbedrifter sammen med ENT2-elever. Hensikten med dette tilbudet er å involvere kokkene enda mer i det som i skjer utenfor produktutviklingen og produksjonen på kjøkkenet.
EN:
GOOD THINGS COMES TO THOSE WHO BAKE
This year the Chef Students at Stranda High School will receive Entrepreneurship lectures every week. Eight students are involved in interdiciplinary Student Enterprises with Entrepreneurship students. The purpose of these lectures is to give the Chefs more insight into the business aspect of these Student Enterprises.
SUNN SJOKOLADE
Ved å redusere andelen av mettet fett og erstatte den med sunnere fettsyrer av vegetabilske planter, og i tillegg erstatte sukker med naturlig fruktsukker, kan man utrette et aldri så lite sjokolademirakel. Hva så med markedet? Jo, ALLE elsker jo sjokolade. I alle fall om ungdomsbedriften klarer å gjøre den enda sunnere enn den er i dag, og i tillegg beholde den gode smaken.
EN:
HEALTHIER CHOCOLATE, ANYONE?
By reducing the amount of saturated fat and replacing it with healthier fatty acids of vegetable plants, in addition to replacing sugar with natural fruit sugar, you can accomplish a chocolate miracle :-) EVERYBODY loves chocolate. Imagine if our students are able to make chocolatey goodness healthier, without loosing that fantastic chocolate flavor that we all love.
MARKEDSUNDERSØKELSE
Hvordan kan man innovere det litt trauste norske smoothie-markedet? Det får dere forhåpentligvis svaret på innen et par måneders tid ;-)
EN:
MARKET RESEARCH
How do you innovate the boring Norwegian Smoothie market? Well, hopefully we'll let you know within a couple of months ;-)