I dag skal fire av elevene i ungdomsbedriften Sunn Snacks UB og lærer Per Johan Alnes på besøk til Bama i Ålesund for å endelig bestemme seg for hvilke rotgrønnsaker de skal benytte seg av til sin sunne potetgull-substitutt. Innovasjonsgraden i denne produktutviklingsprosessen er meget høy, og den første smakstesten for dagligvarehandlende sambygdinger er planlagt neste fredag.
EN:
Four members of the Student Enterprise Sunn Snacks UB ("Healthy Snacks") and their teacher will today visit Bama; Norway's largest private distributor of fruit and vegetables. Bama is engaged in wholesale trading of imported and Norwegian-produced fresh produce in fruits, vegetables and flowers. The students have to decide which root vegetables they will choose for their product development process. Their objective is to create a healty snack alternative to ordinary potato chips. This innovation process is quite sophisticated, and I am really looking forward to see the end result in 4-5 weeks time. Consumers in the town of Stranda will be given product samples next friday.
NO:
Men det er ikke kun halvparten av gjengen i Sunn Snacks UB som skal på tur i dag. Fire av medlemmene av Brød-rett-hjem UB skal besøke Volda Elektriske Mylne, populært kalt Mylnå. Dette er en 70 år gammel mølle med sjeldent utstyr som steinkverner, platetørke og valsestol fra tidlig på 1900-tallet. Mylnå selger matmel av havre, bygg, rug, hvete, spelt, emmer og erter. Denne gamle mølla er den siste som er igjen i Norge i dag i kommersiell matmelsproduksjon, og den har en spennende historie helt tilbake til 1884. Brød-rett-hjem UB vil bruke lokalt mel i sine ordinære grovbrød. Ungdomsbedriften vil selge flere typer grovbrød, i tillegg til to glutenfrie varianter av halvstekte brød, som kunder fra hele landet kan bestille via netthandel. Da kan man bestille brød til hele familien i en og samme leveranse.
EN:
But it is not only the members of Sunn Snacks UB who is on a road trip today. Four members of Brød-rett-hjem UB ("Bread brought directly to your home") is visiting a local flour mill called "Mylnå" in the city of Volda. This mill is 70 years old with rare production equipment from the early 1900s. Mylnå sells flours made of oats, barley, rye, wheat, spelled, emmer and peas, and is the only remaining mill in Norway that is still being exclusively used for commercial production of food-related flour. Its history dates back to 1884. Brød-rett-hjem UB wants to use locally made flour in the production of their whole wheat bread. They will produce several types of wheat bread, in addition to two types of gluten-free bread. So you can order bread for the whole family, even Coeliacs, in the same shipment. Norwegians eat a lot more bread than Americans. Especially for breakfast and as an evening snack. All of Brød-rett-hjem UB's products will be half baked, gas packed in plastic containers and shipped nationwide in Norway. All orders must be booked online and prepaid with either Visa or Mastercard.