Tirsdag kjører elevene i Munnfull UB i gang med en ny runde med testing av sin appelsinpuddingen på kjøkkenet til restaurant- og matfag :-)
Dag 2 av ungdomsbedriften Munnfull UB sitt besøk i Røros startet med en tur til Røros vgs. Her fikk vi først litt info om det nye fagskoletilbudet "Verdiskapning i Lokalmat", som Røros vgs har startet opp via Fagskolen i Trondheim. Deretter fikk vi en omvisning av avdelingsleder på studiespesialisering, Øyvind Sirnes. Røros vgs sitt elevtall er på størrelse med Stranda vgs: 195 elever. De sliter også med mye av de samme problemene som både Stranda vgs og Sykkylven vgs har for øyeblikket. En markant nedgang i elevtallet på studiespesialisering (25 elever i 1ST for inneværende år), og det faktum at man mister en del elever til studieprogrammer som man ikke selv kan tilby. Til kommende skoleår så tilbyr skolen fire yrkesfag, i tillegg til studiespesialisering til regionens 10. klassinger: Helse og oppvekstfag, Teknikk og industriell produksjon (TIP), Bygg- og anleggsteknikk og Design og håndverk. Men ifølge høstens hospiteringstall, så virket det lovende i forhold til en økning i elevtallet til studiespesialisering. Målet er å ha nok søkere to klasser, som de har hatt tidligere. Skolen var under oppussing, men en del områder var allerede ferdig. Deriblant lærerrommet (ovenfor). En splitter ny kjemilab var også på plass. Deretter gikk turen til Rørosbaker'n. Dette er en høyteknologisk bedrift med kun 4 ansatte og en omsetning på 13 millioner kroner! Vi fikk ikke lov til å verken ta bilder eller filme inne i produksjonen, men det var et imponerende skue. 90% av produksjonen var automatisert. Til sine økologiske flatbrød bruker de lokal Rørosmjølk og restene av de tyttebærene som Røros Bryggeri og Mineralfabrikk har brukt i produksjonen av sin "perlende tyttebærdrikk". Etter Rørosbaker'n gikk turen til fantastiske Galåvolden Gård. Sjefen sjøl, Ingulf Galåen, var på messe i Berlin, men både kona Gunn og Rune Krogh ga oss en grundig omvisning. 15 000 høner gir rundt 13 500 egg per dag... ...i mange forskjellige størrelser. De nyeste hønene produserer som regel de minste eggene. Etter hvert som de får litt fartstid i fjøset så vokser også størrelsen på eggene. Rundt 7-10% av eggene går med til egenproduksjon av eggrelaterte produkter. Galåvolden Gård produserer bl.a. Røros Is, Røros Ost (som man i dag finner på SPAR), Røros ostekake, diverse bakeprodukter og eggelikør (som bl.a. selges på Vinmonopolet i Sykkylven). Det som ble mest relevant for vår del var at de benytter tjukkmjølk fra Rørosmeieriet i flere av sine produkter. Her fikk vi flere gode råd med hensyn til både kjemiske prosesser og emballasje. Noen få av de 15 000 hønsene de har på gården. Som seg hør og bør så ble det også tid til litt smaksprøver av is basert på tjukkmjølk og fløte fra Rørosmeieriet. Røros sin langstrakte åttekantede kirke fra 1784, med ikke mindre enn 1640 sitteplasser. De eldste valgte kveite, mens de yngste gikk for burger på Kaffistugu i Røros sentrum. Vi hadde med oss en kjølebag for å frakte vareprøver av den foreløpige appelsinpuddingen til Rørosmeieriet. Til returen fylte vi den opp med lokale egg, melkesorter og fløte som vi ikke får tak i på Sunnmøre. Tirsdag kjører elevene i Munnfull UB i gang med en ny runde med testing av sin appelsinpuddingen på kjøkkenet til restaurant- og matfag :-)
0 Comments
Leave a Reply. |
The teacherI denne bloggen vil entreprenørskapslærer Ole Hjellegjerde sporadisk fortelle fra sin hverdag som lærer ved Stranda vidaregåande skule på Sunnmøre. Formålet er å gi innsikt i hvor spennende og kreativt læreryrket faktisk kan være. Archives
December 2020
Categories |