Jeg bodde hjemme i Sykkylven og pendlet til Stranda vgs for å gå idrettsfag under mine tre år på videregående. Det er relativt ofte at jeg påpeker til elevene mine på studiespesialisering og idrettsfag (som stort sett er 17-19 år gamle) at de må nyte denne tiden. For den friheten de nå tar for gitt får de aldri igjen. Etter videregående så starter "voksenlivet". Om man velger en studenttilværelse så venter også oppvask, klesvask, husleie og (sannsynligvis) en deltidsjobb. Om man går ut i praksis etter videregående så er det heller ikke noe som heter 10%-regelen hos en arbeidsgiver. Da har man med å møte opp på jobb.
Det er litt pussig hva hjernen velger å ta vare på av skoleminner. Et veldig klart minne kan jeg datere helt tilbake til ungdomsskolen, der samfunnsfaglæreren min (som het Vidar Berg) fortalte oss om Cubakrisen. Om Kennedy som tok beslutningen om å unngå 3. verdenskrig, og en veldig billedlig forklaring rundt de amerikanske krigsskipene som tok en u-sving og returnerte til basen sin.
Hva skal da bli min "legacy" som entreprenørskapslærer? Som både bør være viktig og som faktisk sitter igjen hos elevene 25 år etterpå. Begrepet de hører mest fra meg er på engelsk, men er lett oversettelig til norsk: "You only get one chance to make a first impression". At man alltid kun får denne ene sjansen til å gjøre et godt førsteinntrykk. Jeg tror det var min tidligere sjef i møbelkjeden LIVING som indoktrinerte dette. Møbelbransjen fikk han aldri til, men som gründer av XXL så har han nok til salt i grøten. I dag er han også største eier av Power (tidligere Expert).
Denne uken fikk vi også en hyggelig henvendelse fra Ungt Entreprenørskap, som spurte om noen av våre app-utviklende jenter kunne tenke seg å være med å presentere sine teknologiske ungdomsbedrifter når NHO-prosjektet "Jenter og teknologi" kommer til Ålesund 14. november. Som en del av prosjektet skal NHO ha turné rundt hele landet for å inspirere unge jenter i 9. og 10. klasse til å velge teknologiske utdanninger og karriereveier. Det har flere av jentene nå takket ja til.